• 2023 22 Јуни
    Соопштенија 10 одбрани финалисти се подготвуваат за овогодинешното издание на "Вевчански видувања"

Скопје, 22.6.2023г. — Афинитетот кон уметноста, талентот на младите, како и моќта и слободата да се креираат нови идеи, дефинитивно беа главен фокус на сите учесници на Конкурсот за млади сликари 2023, што беше објавен од страна на Шпаркасе Банка АД Скопје и Меѓународната ликовна колонија „Вевчански видувања“.

Конкурсот, како дел од „Шп-Арт-Клуб“ на Шпаркасе Банка, привлече голем интерес, а најдобрите 10 финалисти со најкреативни уметнички дела во акрилна техника, организаторот и стручното жири ги избраа заслужено да бидат дел од овогодинешното издание на Меѓународната ликовна колонија „Вевчански видувања“ во Вевчани.

Финалистите, поделени во две групи, од 24.6.2023 до почетокот на јули, ќе имаат можност 5 дена да уживаат во природните убавини на Општина Вевчани и да се инспирираат, со обезбеден сликарски материјал и престој. Првата група ќе твори од 24-28.6.2023, а втората група од 28.6.-2.7.2023 година.

Што сѐ може да се наслика на тема „Перспективите на уметноста“? Талентираните млади сликари од земјата дефинитивно го имаат одговорот.

Во Група 1 се пет финалисти — Евгенија Кузманоска од Тетово (уметничко дело „Скулптурата на Лонгин во Ватикан“), Благица Трајкоска од Скопје (уметничко дело „Розов, розов свет, акрил на платно“), Никола Тренов од Скопје (уметничко дело „Омаж на боемот“), Ристе Мицевски од Штип (уметничко дело „Tempus“) и Елена Петковска од Неготино (уметничко дело „Unattainable“).

Во Група 2 се другите пет финалисти — Андреј Антевски од Куманово (уметничко дело „Богородица и Исус“), Арта Лимани од Куманово (уметничко дело „Необузданата душа“), Елена Попоска од Скопје (уметничко дело „Бура на идеи“), Никола Станковски од Крива Паланка (уметничко дело „Здрава храна“) и Тамара Трајковска од Скопје (уметничко дело „Walking The Wrong Path“).

Крајот на Колонијата, не e крај и на приказната на овогодинешното издание на талентот на 10-те финалисти. По завршувањето на Колонијата во Општина Вевчани, организаторот во склоп на „Шп-Арт-Клуб“ и во согласност со својата корпоративна стратегија за општествена одговорност, најавува и завршен хуманитарен настан. На настанот сите слики на младите сликари ќе бидат понудени на јавна аукција, а собраните средства ќе бидат наменети за донирање во хуманитарни цели. Дополнително, одбрани тројца сликари, со здобиена највисока вредност на самата аукција, ќе добијат дополнителна поддршка од Шпаркасе Банка во форма на откуп на по три други нивни дела во вредност од 1.200 евра за првиот, 1.000 евра за вториот и 800 евра за третиот млад сликар.

„Шп-Арт-Клуб“ е дел од платформата за општествена одговорност „Sparkasse Life“ на Шпаркасе Банка АД Скопје, како дополнителна поддршка за развојот на уметноста и поттикнување на можностите и талентот на младите сликари во државата.

#ВерувајВоИднината